onsdag 28 mars 2018

Onsdag 28;e Mars


Hej på er!
Måndag den 12;e mars lämnade vi Turiscampo i Portugal som har varit vårt "hem" i fyra månader. Vi hade egentligen tänkt att stanna till den 10;e april men de sista veckorna var det mycket blåsigt en del regn och åska. Lite soligt emellanåt men kyligt så vi bestämde oss för att åka efter Portugals kust norrut.
 
 

Första stoppet blev i Lissabon där vi hade tänkt att stanna någon dag men vädret var inte på vår sida så det blev bara en natt. Bilderna är tagna på vägen mot Lissabon. Det finns många utsmyckningar i rondeller nere i Europa. Fontänen med statyn och sköldpaddor står vid infarten till campingen. Vi passerade även Benficas hemmaarena. Kirsi hade tänkt ta mer bilder från bilen men det var fullt upp med att hålla reda på trafiken med alla dessa filer. Helt hysteriskt!
På vägen mot Porto såg det ut så här efter långa sträckor. Skogsbränderna som härjade i Portugal i juni 2017 hade satt stora spår. Det verkade som att själva träden inte var skadade eftersom avverkning pågick för fullt på många ställen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Färden fortsatte till camping Praia da Barra söder om Aveiro. Vägen efter kusten är väldigt vacker och själva byn hade så gulliga randiga hus. Det har vi aldrig sett tidigare. Eftersom det var Kirsi;s födelsedag (officiell pensionär) så blev det lite bubbel och jordgubbar. Eftersom detta ställe verkar vara en utpräglad sommarort så frågade vi i receptionen om de visste om det fanns någon restaurang som var öppen inte så långt från campingen. Efter en promenad på fem minuter ner till havet så hittade vi en mysig liten restaurang vid ett torg. Det visade sig att restaurangen var familjeägd. Far och dotter serverade och mamma stod i köket. Vi blev väldigt nöjda med maten och servicen. Trerätters för 12 euro per person. Något udda kombo på huvudrätten som var en god köttbit, ris, pommes, jätteräka inbäddad med vitlök och calamari. Mycket mat! Fyren lär vara Europas näst högsta enligt uppgift och stod på torget utanför restaurangen.
 
 
 Vi hade tänkt att stanna en dag till för att promenera runt och kika på de gulliga husen men som ni ser så verkade inte vädergudarna vilja vara med oss. Vi lämnade Portugal för denna gången och fortsatte in i Spanien efter kusten. En övernattning på en camping utanför Ribeira som vi missade att fotografera. Torsdagen den 15 mars kom vi till camping Picos de Europa 2  ca. 30 mil väster om San Sebastian. Mysig camping och det kändes nästan som vi var i Österrike med alla berg runtomkring. Eftersom det var torsdag så blev det ärtsoppa från frysen. Vi hade lagat lite olika maträtter och laddat i frysen. Det är så bekvämt att ta fram på morgonen så tinar det under resans gång och sedan är det bara att värma.
 
 
 
 Lite bilder från vägen mot Zarautz i Baskien.
 
 
 
 
 
 
När vi kom till Gran Camping Zarautz så träffade vi våra goda vänner Gunnel och Kent. Det visade sig även att våra vänner från Bolnuevo Lasse och Monica var där också. Vi satt utanför Gunnel och Kent;s husbil och pratade en stund. En rödhake var väldigt intresserad av oss och helt orädd. Nu börjar maten tryta i frysen så det blev ett besök på campingens restaurang. När vi var väg hem förra året så stannade vi på denna camping två dagar.
 
Vi stannade på campingen två nätter och den dagen vi stod still fick vi besök i husbilen av den orädda rödhaken. Dörren stod öppen och Dan såg i ögonvrån att det var något som kom in. Mycket riktigt så satt rödhaken på handfatet i toan. På väg ut från campingen så tog Kirsi en bild över Zarautz. Mycket vågor på havet lite regn och blåsigt.
 
 
 
 När vi kom in en bit i Frankrike så träffar vi på snö för första gången och kör förbi flera krigsmonument och krigskyrkogårdar. Ytterligare en rondellutsmyckning i form av en barnkör men vi hörde ingen sång. Vi stannade på Camping d´ Uzurat utanför Limoges en natt. Dagen efter stannade vi på en camping i Chalons-en Champagne. Tyvärr kom inte kameran fram. Missat att fotografera två campingar på raken. Det var illa!
 
 Tisdag 20;e mars åker vi genom Belgien och in i Tyskland. Det tar inte lång stund.
 
 
 Vi övernattade på Camping Gut Kalberschnacke utanför Olpe. Vi hade tänkt oss en ACSI camping på andra sidan sjön men damen i receptionen sa att kör ni in kommer ni inte härifrån för att det var så surt i backen. Vi tänkte vad gör vi nu? Damen sa att prova den andra campingen. Har man åkt 47 mil så har man inte lust att börja leta.
Onsdagen den 21;e mars så blev det ytterligare en övernattning på Camping Kluthsee Camp & Seeblick 5 mil söder om Kiel. På väg till campingen stannade vi till och åt på Burger King det smakade bra. När vi hade landat på campingen så bokade vi biljetter till Kielfärjan på torsdagen. När det är lågsäsong så är det lätt att få biljetter med en dags varsel så är det nog inte under högsäsong. Vi bokade så här sent eftersom vi var osäkra på både väglag och trafik. Mycket vägarbeten är det i Tyskland.
 
 
Vi kom lite tidigt till färjan så vi fick stå en stund och då är det skönt att ha husbil och köra lite värme på gasol och ta en köpp.
 
 

Lite bilder (bara en bråkdel) från middagsbuffén på Stena Scandinavica. Kirsi glömde ta med kameran till frukostbuffén som är sagolikt god. Efter en god natts sömn i en vanlig säng för första gången på fem månader vaknade vi utsövda i Göteborg. Vi var glada att vägen var bra från Göteborg till Alingsås för vi kör på sommardäck.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom till Alingsås så stannade vi till vid ICA Noltorp för att handla det nödvändigaste kyl och frys har ju varit avstängda och kyl & frys i bilen var länsade. När vi kom ut från affären så såg vi en bil som vi tyckte att vi kände igen, Johan;s bil? Mycket riktigt det var Johan & Harry som var på besök i Alingsås. De stannade och det blev stora kramkalaset på parkeringen. Efter några timmar så kom dom hem till oss på Granholmen och tog en fika. Harry har vuxit väldigt på fem månader. Det var så mycket att prata om så kameran kom inte fram.  Kirsi???!!!
På lördagen så bjöd Nina & Krille på pizza hemma hos oss. Tack så mycket det var gott!  De hade inte talat om för Siri & Klara att vi kommit hem utan att de skulle åka upp och ploga och ta bort lite muslort inne. Tjejerna fick syn på husbilen. Farmor & Farfar är hemma! Nej sa Nina det är nog någon annans men Siri som läser bra säger: Men det står ju Kirsi och Dan på väg! Sedan blev det stort kramkalas igen. Det är mycket känslor och man blir varm i hjärtat att äntligen få träffa barn och barnbarn efter fem månader. Tjejerna tyckte vi hade så bruna händer så vi skulle jämföra lite. Det ska alltid lekas lite så doktorsväskan fick komma fram. Inga väntetider till doktorn och det blev en grundlig undersökning med lite spruta och mediciner. Efter behandling så blev farfar frisk. Farmor blev också undersökt och det visade sig att hon var frisk. Skönt att veta eftersom vi har varit utomlands. 
 
 
Det här hade vi inte väntat oss när vi kom hem. Det första vi gjorde, höjde värmen på elementen och tände i kamin. Björkved värmer så gott. En titt i växthuset om vitlöken kommit upp men det lär dröja. På sjön Lången 100 meter från vårt hus är isen 30 cm. tjock. Vårt elbolag har provborrat för dom ska dra kabel över sjön och vi ska få nergrävd kabel och fiber i skogen istället för luftledning.
 
 
Lördag morgon den 24;e mars efter Melodikrysset innan pizzafesten så var Dan ute med den stora snösyffeln (4 hjulingen) och finlirade lite. Krille har skött grovjobbet med snön i vinter. Tack!

Dan jobbar ute och Kirsi sköter tvättmaskin inne. Vi har ju inte tvättat sedan vi lämnade Turiscampo den 12;e mars. Dan fick sätta på vinterdäck på Kirsi;s bil. Det är ju nästan ofattbart att man ska sätta på dessa i påskveckan men vi bor ju mitt i skogen. Som ni ser är det ganska mycket snö här.

Vi har varit hemifrån i ganska exakt fem månader och kört 776 mil genom Europa och allt har fungerat perfekt. Övervintringen har inte bjudit på lika bra väder som förra vintern men vi är nöjda och vi har i alla fall inte haft snö och minusgrader.  Vi får se var nästa övervintring blir. Dan tjatar om Grekland men vi har inte diskuterat färdigt än.

Idag den 28;e mars på Granholmen var det minus 12,6 grader men solen skiner! Var är våren?? Idag är det skönt att sitta inne i värmen från kamin och uppdatera bloggen.

Det blev mycket bilder och text men vi hoppas att ni orkat läsa.

Vi ska fortsätta blogga även nu när vi är hemma. 

Vi hörs!
Kirsi & Dan på väg...

 

1 kommentar: