tisdag 24 april 2018

Tisdag 24;e April

Hej igen!

Tänk att tiden går så fort och nu har vi varit hemma i drygt 4 veckor. Vädret de senaste veckorna har verkligen växlat. Idag passade det bra att uppdatera bloggen eftersom vi är "stugsittare" det är riktigt ruskväder ute, regn och blåst. 
Vi har ändrat lite på upplägget på bloggen och lagt separat bildtext på en del bilder.
27/3 var det fortfarande mycket snö kvar.

Här har det rullats påskköttbullar. Tänk vad det är smidigt att göra köttbullarna i långpanna i ugnen. Det tar inte mer än 10-12 minuter i 250 grader. Dom får inte mycket färg men man får bryna på dom i stekpannan så blir dom bruna, fina och goda.

Fredagsmys och pajmästaren Dan (säger Kirsi) har varit i farten och gjort en broccoli och skinkpaj. Den blev god som vanligt.

Nu har påskkäringen landat i köket på Granholmen.


En vecka innan påsk kom vi hem från vår övervintring i Spanien och Portugal så lite påskpynt fick det allt bli.
Besök av tre påskkäringar på påskafton. Dom var sugna på att måla ägg som vanligt. Svärdottern Nina med Klara till vänster och Siri till höger.

Klara i full koncentration.
Dan och vår son Krille ser också lite koncentrerade ut. I år blev Krille nöjd med sitt ägg så han behövde inte tvätta av det som han brukar göra (ha ha)
Siri får en påskpuss av mamma Nina.

Så här fina blev våra konstverk.


Den traditionella påskbuffén blev uppskattad som vanligt. Maten intogs i köket eftersom vi hade eldat för mycket i kaminen i rummet enligt en viss person.
Plötsligt dyker en polisbil upp! "vi har inte gjort något"!

Polisen var vår äldste son Johan som var ute på uppdrag i närheten så han fick lite påskmat han också.

Den 1;e April såg det fortfarande ut så här på Granholmen. Istappar och snöfall, våren är verkligen sen.


Veckan efter påsk hade Siri påsklov och Klara var lite hostig så dom var hos oss två mysiga och intensiva dagar. Det blev mycket pyssel och pussel. Farfar fick till slut ihop kattpusslet med Klara;s hjälp.
Våfflor är gott! tyckte Klara och Siri också. Farmor missade att ta en bild på Siri (men farmor!)

Siri och Klara hjälpte farmor att städa bort påsken.

 Dan var nöjd när han fick ta fram motorsågen! En stor gran bakom Dan;s mormors stuga byggd 1874 behövde tas ner för att det skulle bli lite ljusare. Hans mormor levde där tills hon blev 87 och Dan;s mamma är född där. Bilden är tagen på Siri och Klara för några år sedan på trappan till stugan. Nu är det Johanna Dan;s brors dotterdotter 5;e generationen som använder det som sommartorp.


8;e April och isen ligger fortfarande på sjön Lången men det ser ut som våren är på väg. En liten snöhög nedanför altanen finns fortfarande kvar.

Kirsi blev glad när vi var ute på vår morgonpromenad och äntligen hittade tussilago. Hon har spanat länge efter tussilago och vitsippor men vitsippor har vi inte sett än. Vår yngste son är född den 3;e Maj och vissa år har vitsipporna nästan varit utblommade då.

På en av våra morgonpromenader i skogen gick vi förbi vår granne Marina och fick ta en titt på hennes ståtliga  tupp stilig herre med fjädrar på fötterna och hans hönor. Rasen heter Brama.
14;e April och temperaturen stiger äntligen! Dan tog av snöplogen (kanske vågat?) Kirsi läser en spännande bok i carporten där det var lä och sol. Premiärgrillning till lunch blev det också.

Nu ska dom små knölarna med fina groddar snart i hinkarna för att få potatis till midsommar. Till en början får hinkarna stå i växthuset tills det blir tillräckligt varmt ute. Sorten heter Rocket och är en tidig sort som är mycket god.


Förra våren när vi kom hem från Portugal så hade det ju avverkats skog här hemma. Då gick det inte att börja röja upp för det var för torrt för att elda men nu har vi börjat lite. Oj Oj vad mycket jobb det finns! Man kan inte rensa upp allt men vi får ta det som är lite störande runt huset och som vi ser hela tiden. Naturen får sköta resten, det kan ta några år? Men vi njuter av fler soltimmar på altanen.
Bild från köksfönstret. Det ser ut som Hacke gillar våra talgbollar.

Det tog tid men äntligen blommar krokusarna, tetét och snödroppar men tulpanerna har bara några små knoppar än. Det ser ut som humlorna har tagit en tupplur i krokusarna.
Torkvindan kom fram förra veckan: Det är skönt att torka lakan ute för första gången i år.
Dan har en fundering: Vågar vi ställa in snöskyffeln i förrådet? Det har hänt att vi gjort det förr och då kom det naturligtvis lite snö. Men vi var lite djärva för vi kände att nu får det vara nog. Peppar peppar i skrivandes stund så ösregnar det ute och ingen snö i sikte enligt prognosen.
Detta var allt för denna gång. Vi återkommer när vi har tid över.

Kirsi & Dan
Två livsnjutare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar